Lonely Cats Cafe

home of Michael Schuster

Blogg

Bloggen är inte sponsrad på något sätt, tankar och åsikter som jag uttrycker är helt och hållet mina egna. Bloggen är på inget vis någon handledning i att reparera, du är själv ansvarig för alla dina handlingar. Ingenting är till salu såvida det inte framgår i texten.

Line6 Spider3 gitarrförstärkare - reparation/modifikation

Prolog
En föredetta arbetskollega som jag tidigare köpt några hi-fi prylar av frågde en dag om jag ville köpa en gitarrförstärkare. Och jo, det ville jag.

Om Line6
Line 6 tillverkar digitala gitarrförstärkare som emulerar olika analoga varianter. Man är igång sedan 1996 och är stora på området. Sedan 2013 är man en del av Yamaha Guitar Group. Namnet Line 6 kommer av att när företaget var i uppstartfasen och hette något annat fanns där bara 5 telefonlinjer in. De digitala gitarremulatorerna utvecklades i hemlighet och reseptionisten använde Line 6 som ett kodord så att de skulle sluta spela eller testa olika ljud så att kunder eller konkurenter som ringde in inte skulle höra vad som pågick.

Om Line6 Spider3
Skön gitarrförstärkare med 400 förinställda gitarrljud. Rattar för gitarrtyp, drive, bas, mid, diskant, channel volume, tremolo, echo, reverb och master volume. Ingångar finns för gitarr, MP3-spelare och fotpedal. Utgång för line/hörlurar. Det finns olika bankar för typiska ljud från 80-talet, 90-talet o.s.v. och en liten display som visar var man är. Fyra snabbknappar för de ljud man spelar mest. En on/off-knapp finns förstås också.

Reparation/modifikation
Den la helt enkelt av efter ca 20 minuter och efter några sekunder satte den igång igen. Och så höll den på. Beteendet tyder på värmefel. Komponenterna blir varma och stänger av. När de är avstängda kyls de ned och då sätter de igång igen och så håller de på. Forskade lite på nätet och det visade sig att andra också råkat ut för det här felet. Det visade sig att det skulle räcka med att sätta på kylflänsar på ljudkretsen och på tre transistorer. Gjorde så och nu fungerar den klockrent. Har haft den på i ett helt dygn och spelat i flera timmar utspritt över dygnet, den har inte lagt av en enda gång. Man ska inte underskatta verkan av en kylfläns även om den är liten.

Epilog
Verkligen bra ljud i den här. Man hör att de lagt ner mycket tid på att skapa bra emuleringar.

Källa för om Line6: engelska Wikipedia och Line6 egen hemsida.

Se fler bilder

Marantz SR-7100DC receiver ca 1981 - rengörning, felsökning & detektivarbete

Prolog
Någon sade en gång att om man ska lägga tid på att laga/renovera hi-fi prylar så ska man ta apparater med fin front/fint hölje. Trasig elektronik kan man oftast - för att inte säga alltid - laga men en repig och kantstött front är betydligt svårare att få fin. Den här Marantzen hade inte det finaste höljet jag sett men jag bestämde mig för att köpa den ändå. Lite patina får man ibland räkna med. Enligt den förre ägaren hade den tuffat på i många år men plötsligt hade den börjat stänga av sig själv på egen hand. Den hade då ställts undan i ett förråd och stått där tills nu. Förre ägaren var glad över att den skulle leva vidare.

Om Marantz
Marantz tillverkar high-end audioprodukter och grundades 1953 i Kew Gardens, New York av Saul Marantz. Numera är dock företaget baserat i Japan. Företaget hade stort inflytande i utvecklingen av hi-fi produkter och dess storhetstid var mellan mitten och slutet av 1970-talet. Under 1980-talet var man en pionjär i utvecklingen av CD-spelar teknik och man tillverkade då också några CD-spelare som fick ett mycket bra mottagande medan deras andra produkter inte sålde riktigt lika bra.

Om Marantz RS-7100DC
Den som gillar knappar, rattar och lampor får sitt lystmäte här. 29(!) knappar, två vridomkopplare, två vridpotentiometrar, tre skjutpotentiometrar och 20 lysdioder. Less is more verkade konstruktörerna inte ha tänkt på. På frontdesignen kan man se början på det som skulle bli en återgång till Marantz tidigare 3-dels design vilket skedde runt mitten av 80-talet, rattar till vänster och höger och någon slags display i mitten. Den här har volymratt och balansratt samt vridomkopplare för timer och kassettdäck till höger. I mittensektionen finns den digitala radiodisplayen, lysdioder för förstärkarstatus, signalmottagning och radio presets, knappar för radion och lite annat smått och gott samt en tre-stegs equalizer med skjutpotentiometrar. Längst till vänster finns hörlursuttaget samt off-knappen. Man knäpper på den genom att trycka på någon av knapparna som väljer ingångskälla så som FM-radio, AM-radio, skivspelare eller AUX. Som tidigare nämnts finns även uttag för två kassettdäck vars ingångar styrs av en vridomkopplare men med den kan man inte starta upp förstärkaren. Trots den överbelarmade fronten tycker jag att designen är fin och smakfull. 2 x 50W i 8Ohm. Uttag för två högtalarpar som kan vara igång samtidigt. Konstruktion med riktiga transistorer.

Rengörning, felsökning & detektivarbete
En av de dammigaste förstärkarna jag någonsin sett. Man kan anta att den stod i förrådet rätt länge. Fick jobba en bra stund med både dammsugare och tryckluft. När jag fått bort damm och skräppartiklar kopplade jag upp den med ett par Marantz-högtalare och mycket riktigt, den stängde av sig själv efter en stund. Började felsöka men hittade inget fel någonstans, alla komponenter och spänningar verkade vara ok. Den har en insomningstimer vars läge stod på "On" vilket verkade logiskt då jag ville att förstärkaren skulle vara på hela tiden. Det som dock förde misstankarna till att "felet" hade något med timern att göra var två saker. Dels så stängde den av sig själv efter ganska precis 10 minuter hela tiden samt att om man drog ut sladden ur väggen och sedan satte in den igen kunde man omgående påbörja en ny 10-minuters period. I batterilutrymmet fanns inga batterier då jag först inte trodde att det behövdes när omkopplaren stod i läge "On". Men då allt pekade mot timern så satte jag in passande batterier och satte omkopplaren på "Clock set". Ställde dess klocka, timer och allarm för att sedan vrida omkopplaren till "Off". Ja, såklart ska det vara "Off". Omkopplaren heter "Timer" och omkopplarens olika lägen utgår från det. Så "Off" stänger av timern. Jag bjuder på min egen tankevurpa. Efter det fungerade den utan problem och den har gått i många timmar i sträck utan att stänga av sig. Fronten och höljet tvättades först med tvål och vatten och sedan med mild lackrengörning. Det blev lite bättre och fronten fick mera lyster men allt gick förstås inte bort. Trots att höljet var både repigt och kantstött så hade displayglaset inte en endaste repa. Nice. Ett par nya skruvar som håller fast höljet kom också på plats.

Epilog
Man kan bara spekulera i vad som hände. Batterier som håller en klocka igång när själva apparaten är avstängd kan hålla i många, många år även om det inte är fråga om specialbatterier. Så när batterierna slutligen tog slut bangade det digitala urverket ur och eftersom omkopplaren stod i läge "On" började förstärkaren stänga av sig själv efter 10 minuter. En tid som den lagt in själv när det inte fanns något att hämta i dess minne. Blev det rörigt? Ja, men det är det som gör projekt intressanta.

Källa för om Marantz: Engelska Wikipedia och Marantz egen hemsida.

Se fler bilder

Technics SL-P555 CD-spelare ca 1988 - reparation

Prolog
Den här kom till mig för ett bra tag sedan, dammig och dan. Stod i ett hörn och väntade på reparation. Kände att det var dags nu.

Om Technics
Technics är ett japanskt varumärke ägt av Panasonic Corporation. Sedan 1965 har man producerat high-end hi-fi utrustning så som skivspelare, CD-spelare, förstärkare m.m. 2002 döpte man i de flesta länder om produkterna från Technics till Panasonic, bara för att 2015 väcka liv i det igen med en serie high-end skivspelare. Märket är som de flesta vet mest känt för sina fina skivspelare där Technics SL-1200 är kronan på verket och som angav industristandarden i årtionden.

Om Technics SL-P555
Den här har många finesser, man kan söka och spola på flera olika sätt och om man har ett passande kassettdeck finns det olika sätt att spela in tidsmässigt om man har olika långa band. Inbyggd hörlursförstärkare klass AA. En finess som för länge sedan slutat tillverkas är att CD-slädens bottenplatta höjs upp en bit när släden åker ut så att man lättare ska kunna ta tag i CD-skivan. Man har också lagt ner mycket tid och kraft på att i konstruktionen förhindra störningar både från elektroniken och mekaniken att nå ljudsignalen. 4DAC 18bit för den som nödvändigtvis ska behöva veta det.

Reparation
När man tryckte på knappen för att köra in CD-släden så åkte den in en bit men sedan stannade den av. Började med att montera bort CD-släden, vilket var enkelt. Jag tryckte på knappen för utmnatning och sedan kunde man försiktigt dra ut den helt. Det enda som tog emot var ett fjäderbelastat plasthjul. Trodde först att det var ett drivremmsproblem men det visade sig efter lite mekande och felsökande att problemet låg någon annanstans. Under släden fanns en fjäderbelastad plastpinne på en axel. Fjädern skulle hålla pinnen på plats men den hade helt enkelt hakat ur från en plastklämma så pinnen svajade vind för våg. Monterade isär släden för att kontrollera att fjädern och alla plastbitar fortfarande var hela, vilket de var. Satte fjäderbenet på plats igen, monterade ihop släden och hakade fast den i kugghjulen på CD-enheten för att sedan trycka på inmatningsknappen. CD-släden gick ända in och allt fungerade som en dröm.

Det är alltid tråkigt när apparater inte är kompletta som i det här fallet. Plastratten till hörlursvolymen (vänster sida) saknas och Technics-logotypen är avbruten på mitten (vänster sida), de kommer att ersättas när de infinner sig. Apparaten fungerar iallafall som den ska.

Epilog
Fin CD-spelarare med fint ljud. Många finesser, både i form av funktioner och konstruktionsdetaljer gör det här till en utmärkt spelare.

Källa för Technics historia: Engelska Wikipedia.

Se fler bilder

Samsung DVD-HR720 HDD & DVD recorder ca 2005 - reparation

Prolog
Den här tog jag mig an bara för att jag tyckte att den hade så cool design och värd att bevara till eftervärlden.

Om Samsung
Samsunggruppen är en av världens största företagsgrupperingar där ett stort antal företag ingår. Själva Samsung grundades 1938 av Lee Byung-chul och ägnade sig i början åt att bl.a. producera nudlar. Samsung Electronics är en världsledande elektroniktillverkare och ett av världens största elektronikföretag. I norra Europa är företaget aktivt sedan 1992. Listan på företagets produkter är lång, men bara för att nämna några: MP3-spelare, datorer, olika sorters TV-apparater, olika sorters DVD-spelare och som de flesta vet, mobiltelefoner och plattor.

Om Samsung DVD-HR720
Lite retrostil men ändå med kringbelysta knappar på en bred, svart frontlist inramad med aluminiumfärgad plast. Gul-grön display med runda funktionsknappar under. DVD-släden sitter i mitten och är snyggt gömd bakom den svarta frontlisten. I högra änden på densamma sitter kanalväljaren. På baksidan finns tyvärr ingen HDMI-utgång men väl kontakter för scart, s-video, komponent, optical, coaxial, antenn och separat ljud.

Reparation
Vid test visade det sig att den hade ett klassiskt fel, nämligen att DVD-släden inte gick ut när man tryckte på knappen för den. Man kunde höra brummet från motorn men inget hände. Simpelt fel, drivremmen var utsliten. På en del spelare sitter remmen så dåligt till att man måste demontera hela spelaren men på den här satt den riktigt bra till. Jag behövde inte ens öppna locket... Jag startade upp maskinen, tryckte på knappen för att köra ut släden och medan motorn gick hjälpte jag försiktigt till att dra ut släden med handen. Och då blev med ens drivremmen synlig (bild 2 i bildspelet). Jag tog loss den gamla remmen och satte dit en ny med hjälp av en böjd tång och en liten skruvmejsel. Sedan fungerade allt igen utan problem. Skruvade dock bort locket och fronten för att visa hur en DVD-spelare ser ut innuti. I den här sitter hårddisken till höger, DVD-spelaren i mitten och kortet som driver dem båda till vänster (bild 3 i bildspelet). Under dessa sitter kretskorten för video och nätaggregat.

Epilog
Cool DVD-recorder. Inget fel på elektroniken utan bara drivremmen som torkat in.

Källa för om Samsung: Svenska Wikipedia.

Se fler bilder

No Name radio - reparation

Prolog
Den här lagade jag för att jag ville ha en liten radio på mekbänken.

Om NoName radion
Enkel och spartansk retrodesign, aluminiumfront med plastrattar och plastdetaljer runt t.ex. högtalarna. Två högtalare, en volymratt och en omkopplare FM mono/FM stereo/AM och en skalaratt samt en on/off knapp. Skalaratten driver direkt en vridkondensator på kretskortet. En lysdiod för stereomottagning men ingen belysning. Trähölje med plastfanér. Den har inget namn eller så har skylten helt enkelt ramlat bort. På baksidan sitter en liten klisterlapp från en känd butikskedja.

Reparation
När jag först kopplade in den och knäppte på den gav den inte ett enda ljud ifrån sig. Och det var inte undra på. Sladden från det interna nätaggregatet hade lossnat från powerknappen och den som skulle gå vidare till kretskortet hotade också att gå av vilken sekund som helst. Så jag monterade loss omkopplaren konfigurerad som strömbrytare, lödde loss kablarna och tog bort gammalt lödtenn. Klippte av och skalade kablarna på nytt och gjorde en ny fräsch lödning. Sedan fungerade den igen utan problem. Ibland funderar man på vad saker råkat ut för. Jag kunde se på skruvarna på baksidan att någon varit där inne och rotat tidigare. Och på framsidan har power-knappen samt området runtomkring konstiga skrapmärken. Någon har också försökt bända loss aluminiumfronten där power-knappen sitter - utan att lyckas.

Epilog
Fint ljud trots sin litenhet. Högtalarna, storleken på lådan samt den öppna högtalarkonstruktionen med två lufthål gör nog sitt till. Trots den direktdrivna vridkondensatorn går det enkelt att hitta stationer. Den kommer att pryda sin plats vid mekbänken.

Se fler bilder

Polyscias Fruticosa / Ming Aralia

För knappt två år sedan var jag på en kurs och där hade man en stor Ming Aralia i fönstret. Jag frågade om jag kunde få ta några skott och det visade sig att receptionisten redan hade tagit skott och satt i vatten. Hon gav mig två skott med rötter och allt.

Redan någon timme efter plantering började flera av de pyttesmå bladen vända sig mot solen på det ena skottet och strax efter på det andra. Enligt Wikipedia uptäcktes växten i Polynesien och är inhemsk i Indien. Den växer långsamt, kan bli mellan en och två meter hög och trivs bäst i medelfuktig omgivning med en temperatur på mellan 16 och 29 grader. För en krukväxt alltså solfönster och en dusch med en sprayflaska lite då och då. Den får inte torka ut helt mellan vattningarna, något att tänka på när man har mindre krukor med mindre jord i.

De växer på om än sakta. De har formats som två olika individer, en lång och smalare, en kort och bredare. Och vackra är de båda två.

Källa för info om växten: Engelska Wikipedia.

Se fler bilder

Pioneer A-X450 amplifier ca 1989 - reparation

Prolog
Fick den här till skänks, tackade och tog emot. Den jag fick den av hade redan blåst ren den med tryckluft och jag polerade lite extra med tvål och vatten.

Om Pioneer
Företaget Fukuin Shokai Denki Seisakusho grundades i Tokyo 1938 av Nozomu Matsumoto och då som högtalar- och radioreparationsverkstad. 1961 bytte man namn till Pioneer Electronic Corporation. Bland mycket annat gjorde man 1962 världens första stereosystem med separata delar och senare spelade företaget en roll i utevecklingen av bland annat CD- och DVD-spelaren, plasma-TV:n och OLED-TV:n. 2015 sålde man hemelektronikdelen till Onkyo Corporation.

Om Pioneer A-X450
High End tech står det om den här och man måste bara hålla med. De tidiga förstärkarna som hade fjärrkontroll hade på volympotentiometern en liten elmotor som drog runt själva volympotentiometern och ratten (se bild 7 i bildspelet). Numera har man optoceller med paddlar på volymrattar som man kan snurra runt så mycket man vill eller microkontakter på dem som man bara kan dutta åt höger eller vänster. Själv gillar jag förstås riktig potentiometer med eller utan fjärrkontroll. En annan sak jag upptäckte var att drivtransistorerna var fastlödda på skenor ovanpå kretskortet istället för på lödöar under (se bild 6 i bildspelet). Detta bidrar till att dels värmen fördelas över flera lödöar och skenorna fungerar också som små kylelement vilket förhindrar att mycket värme når kretskortbanorna under kretskortet. Den har även uttag för användning av endast förförstärkaren eller effektförstärkaren, vanligtvis brukar man koppla in en equalizer där eller helt enkelt bygla över kontakterna (se bild 8 i bildspelet). Tre stycken eluttag finns också, där kan man koppla in tuner, skivspelare osv. och fördelen med det är att om man knäpper på förstärkaren så sätts samtidigt allt annat också igång (se bild 8 i bildspelet). Detta hade de i och för sig redan på tidigt 80-tal. Det finns även finesser som direktinspelning CD/DAT och equalizerratt förutom bas och diskant. RCA-ingångar finns för aux, skivspelare, CD, DAT, kasettdeck och tuner. 55Watt i 8Ohm, uttag för två högtalarpar varav bara ett par kan vara inkopplat åt gången. Konstruktion med riktiga transistorer. Om den ser liten ut kan det stämma, den är bara 36 cm bred. Annars brukar de vara runt 42 cm eller mer.

Reparation
Ibland blir reparationerna väldigt enkla. Muttern som håller fast volympotentiometeraxeln hade lösgjort sig en aning och hela potentiometerpaketet med volymratt, elmotor och allt gungade upp och ner när man vred på ratten. Efter att ha dragit bort volymratten och avlägsnat det underliggande kretskortet var det bara att skruva fast muttern igen. Kopplade in den med ett par Marantz-högtalare och en läsplatta och den fungerade utmärkt.

Epilog
Fin förstärkare med fint ljud. Tanken är att den ska gå som gitarrförstärkare via en Zoom 606 multieffekt box.

Källa för Pioneers historia: Engelska Wikipedia.

Se fler bilder

Ferguson 3415 receiver ca 1971 - reparation

Prolog
Gick mellan borden på loppmarknaden och det verkade inte finnas något intressant projekt att renovera eller laga. Men på sista bordet - inklämd mellan en trave gamla DVD-spelare och några kompaktanläggningar - stod den, en Ferguson 3415 receiver. Träpanelerna och metallisterna var i bra skick och helhetsintrycket var helt ok. Personalen på loppmarknaden tittade lite konstigt på mig då jag gick iväg till kassan med den här under armen istället för en betydligt nyare förstärkare de just ställt fram. Eller kanske var de bara glada över att just den här blev såld.

Om Ferguson
Ferguson har anor från 1930-talet och var från början ett amerikanskt/kanadensiskt företag som gjorde kopior på gamla amerikanska radiomodeller. I mitten på 40-talet bytte man namn till Ferguson Radio Corporation och började tillverka bland annat receivers (förstärkare med inbyggd radio). Senare blev företaget en del av British Radio Corporation och i slutet på 50-talet köptes det up av Thorn Electrical Industries. Man behöll dock det inarbetade namnet Ferguson på apparaterna. Efter att ha bytt ägare några gånger till på vägen ägs namnet idag av ett polskt företag som bland annat gör DVD-spelare och satellitmottagare.

Om Ferguson 3415
Designen är låg och bred med trä på ovansidan och på sidorna. Under tonkontrollrattarna står det Ferguson men stadiga bokstäver i serif och efter det 3415 i någon slags skrivstil. Efter dem kommer diverse knappar för val av olika tonfilter, bandspelare, aux, skivspelare och radio. Längst till höger befinner sig radiodelen där man mekaniskt kan ställa in fem olika förvalda radiostationer. På baksidans mitt upptas större delen av en stor kylfläns till de fyra sluttransistorerna. Längst till vänster hittar man in- och utgångar som är i DIN41524-format samt en antenningång. Längst till höger sitter jordanslutningen till skivspelaren, ingången för drivspänningen, omkopplaren mellan olika volttal, och utgångarna för de två högtalarparen som är i DIN41529-format. Båda paren kan inte vara igång samtidigt enligt omkopplaren på frontpanelen. 2 x 30Watt i 4Ohm, konstruktion med riktiga transistorer.

Reparation
Innan jag knäppte på den lyfte jag på locket och tittade på elektroniken. Ren och fin för att vara så gammal. Inget verkade ha brunnit eller exploderat så jag anslöt ett par högtalare med DIN41529-kontakter, vred ner volymen till noll och vred huvudströmbrytaren i on-läge. Tryckte sedan på radioknappen. Efter några sekunder började radioskalalampan lysa för att sedan slockna likna snabbt. Jag vred sakta upp volymen och med ens började hiskeliga tjut och skrap infinna sig i högtalarna. Typiskt potentiometerproblem. Kolbanan oxiderar med tiden och det uppstår mekaniska kontaktproblem. Man kan förstås byta ut potentiometrarna och det är det klart bästa men man kan också försöka komma tillrätta med problemen genom genom att spraya in oxidspray och kontaktspray. Jag försökte med sprayerna och det fungerade bra. Tjuten och skrapen försvann helt och det fanns inget att anmärka på ljudet. En 3,5mm teleplugg till DIN41524 kabel kopplad till aux-uttagt gjorde att jag kunde ansluta en surfplatta och spela upp musik från den. Och en ny radioskalalampa kom på plats också.

Epilog
Jag gillar verkligen den här receivern. Om man jämför med 3439S som kom innan den här så ser man att de lärt sig något på vägen när man jämför uppbygnaden, kretskorten och komponentval. Den här har högpassfilter, lågpassfilter och loudness. När man krämar på lite låter det som om det vore betydligt mer än 30Watt och det okonstlade ljudet låter verkligen bra.

Källa för Fergusons historia: Engelska Wikipedia.

Se bildspel

En växt och en liten dikt

Skötte om en av mina växter och en liten dikt kom till.

Jag kom att tänka på dig häromdagen.
När jag lossade tråden som höll fast stödpinnen mot växten.
När den fortfarande var ett litet skott gjorde du likadant med den.
Och förklarade att man inte fick knyta för hårt.

Quadcopter - reparation

Prolog
I min väg kom en 4-kanalig quadcopter från företaget Coolerstuff. Verkligen cool liten sak men tyvärr fungerade inte laddningen.

Om Coolerstuff
Coolerstuff grundades år 2000 och konstruerar och tillverkar en mängd olika leksaker, däribland radiostyrda.

Om quadcoptern
Med propellerskydden mäter den bara 7,5 x 7,5 cm men den har ändå saker som 4 kanaler, stabiliserande gyro, trimfunktion och även en inbyggd loopfuntion för den som inte ids att lära sig det själv. Ett läge för amatören och ett läge för den mer erfarne piloten finns också. Två röda och två blåa lysdioder samt två gröna och två gråa propellrar hjälper en att se vad som är fram och bak när man flyger. 2,4 GHz sändare med superenkel bindningsfunktion gör att flera quadcopters kan vara igång samtidgt utan de stör ut varandra.

Reparation
Laddningen hade upphört att fungera. Man laddar via USB-kontakten vilkens lysdiod ska vara släckt medan den laddar och lysa när den är fulladdad. Lysdioden lyste dock hela tiden och quadcoptern laddades inte alls. Eftersom själva laddningselektroniken sitter i USB-kontakten började jag med att försiktigt öppna den och felet uppenbarade sig med en gång. Den ena av två sladdar som går till quadrocoptern för att ladda den hade lossnat från kretskortet. Ett snabbt lödjobb senare fungerade allt som det skulle.

Epilog
Man kan ha rätt kul med den här men med 4 kanaler kräven den en viss erfarenhet trots sin litenhet. Om man lägger ner lite tid på att lära sig flyga i det avancerade läget får man igen det många gånger om.

Källa för Coolerstuffs historia: Coolerstuffs egen hemsida.

Se fler bilder

Monokrom akvarellteckning

Monokrom akvarellteckning i sepia och sepia tusch med fin spets. Bilden föreställer torghandel på Stortorget i Södertälje med Sankta Ragnhilds kyrka i bakgrunden.

Copyright © 2004 - 2024 Michael Schuster All rights reserved